Alkmaardermeer

 

Het Alkmaardermeer (vroeger ook Langemeer of Lange Meer) is een meer in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het meer ligt in de gemeente Castricum en grenst aan de kern Akersloot. Samen met het Uitgeestermeer vormt het het Alkmaarder en Uitgeestermeer.

 

Het meer ligt ten zuiden van de Schermer en dankt zijn naam aan de iets verder naar het noorden gelegen stad Alkmaar. Het maakt deel uit van een doorgaande vaarroute en het is een bekend watersportgebied waar veel wordt gesurft en gewaterskied. Het is het grootste aaneengesloten wateroppervlak in de Schermerboezem, en is daarom van groot belang voor de waterhuishouding in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, zeker vóórdat rond 1970 het Zaangemaal en gemaal De Helsdeur gereedkwamen.

 

Het Alkmaardermeer is voornamelijk een watersportrecreatiegebied. Het is in de zomer vol met plezierbootjes en er wordt veel gesurft en gewaterskied.

Langs de oevers zijn vooral bij Uitgeest goede faciliteiten voor de recreatie. Voor snelvaren is een vergunning verreist